Megjelentek a CSOK újdonságai

2016-09-16 / Hírek

Tegnap a Magyar Közlönyben megjelentek a CSOK szabályainak enyhítését célzó módosítások. Többek között a gyermek 25. életévéig igényelhető lesz a támogatás, új lakás vásárlása esetén már használatbavételi engedély nélkül is igényelhető lesz a CSOK és megoldódik az osztatlan közös tulajdonban lévő lakással kapcsolatos probléma is.

Az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető CSOK esetében az alábbi módosításokat hajtja végre a kormány:

 • Gyermeknek minősül az, aki a 25. életévét még nem töltötte be vagy betöltötte, de megváltozott munkaképességű, és ez az állapot már legalább egy éve tart.
 • A CSOK-ot a gyermek szüleinek halála esetén annak gyámja is igényelheti, amennyiben a gyámság már legalább egy éve tart.
 • Az otthonteremtési kedvezmény a 2008. július 1-jén vagy azt követően épült, használatbavételi engedéllyel rendelkező épületre való igénybevétele mellett új elem, hogy lakásvásárlás esetén abban az esetben is igényelhető lesz a CSOK, ha a kérelem benyújtásának időpontjában az épület még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, de az építési engedély már megvan és azt az építésügyi hatóság is igazolni tudja. Az összeg folyósítására azonban továbbra is csak akkor kerülhet sor, ha megvan a használatbavételi engedély.
 • Építőközösség tagjaként is igényelhető lesz a CSOK.
 • Az osztatlan közös tulajdonban álló lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a CSOK-ot, így már azelőtt igényelhető a támogatás, hogy a létrejönne a társasház. Osztatlan közös tulajdon esetén a használati jogmegosztásban nevesített kizárólagos tulajdon elfogadható tulajdonnak.
 • Kikötik ugyanakkor, hogy új lakás építése esetén csak abban az esetben igényelhető a CSOK, ha az igénylő az építtetést végző szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal vagy a szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.
 • Azok is igénybe vehetik a CSOK-ot, akik szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, és rájuk erre az időszakra nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség.

Használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igénybe vehető CSOK esetében az alábbi módosítások lépnek életbe:

 • Ha a fiatal házaspár a CSOK igénybevétele előtt megelőlegezett lakáscélú állami támogatást kapott, akkor CSOK-os támogatási szerződés csak abban az esetben köthető, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.
 • Ahogy az új lakásoknál ez esetben is gyermeknek minősül az, aki a 25. életévét még nem töltötte be vagy betöltötte, de megváltozott munkaképességű, és ez az állapot már legalább egy éve tart.
 • Az osztatlan közös tulajdonban álló lakások esetén is a fentiek érvényesek.
 • A CSOK-ot a gyermek szüleinek halála esetén annak gyámja is igényelheti, amennyiben a gyámság már legalább egy éve tart.
 • Hasonlóan az új lakást vásárlóknál, ez esetben is nyilatkoznia kell az igénylőnek arról, hogy az eladó vagy az építési tevékenységet végző nem közeli hozzátartozója vagy élettársa a CSOK-ot igénylőnek és az igénylő az építtetést végző szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal.
 • Az otthonteremtési kedvezmény abban az esetben igényelhető, ha az igénylő vállalja, hogy a gyermek születését követően nem igényel családtámogatási ellátást, de erre vonatkozóan vannak kivételek is a rendeletben.
 • A szolgálati lakásban élőkre ez esetben is érvényesek a fentebb már leírtak.

Megjelentek a CSOK újdonságai

Megjelentek a CSOK újdonságai

 

forrás: http://www.portfolio.hu/