Padlófűtés tekerés és villanyszerelés

2012-11-18 / Blog

A szerelőbetonra rákerült a lépésálló szigetelés, amint fóliával takartunk le, melyre a  Rehau padlófűtés acélhálója került. Ez után következett a klipszezés és a padlófűtés tekerése a tervek szerint.

Nagyon fontos a helyiségek pontos méretezése, mert így tudjuk leghatékonyabban üzemeltetni az épületet a legmagasabb komfortfokozat mellett. A padlófűtés kiosztások ennek megfelelően lettek kiszámolva. A helyiségek találkozásánál védőcsövet raktak a csövekre a dilatáció miatt. Az osztógyűjtőket is felszerelték.

Néhány információ a padlófűtésről, és hogy a magasabb ára ellenére miért a Rehau mellett döntöttünk:

A legfőbb ok az O-gyűrű nélküli, tartósan tömítő toldóhüvelyes kötéstechnika. Minden kötés tömítettsége és végállapota egyszerűen ellenőrizhető. Műszakilag ezt a fajta kötéstechnikát tartjuk a legmegbízhatóbbnak, a hibaszázalék szinte nulla. A csövek rendkívül tartós műanyagból készülnek, az anyagra több tízéves garanciát adnak. Jól kombinálható kondenzációs gázkazánokkal, hőszivattyúkkal vagy napkollektorokkal, mivel alacsony előremenő vízhőmérséklet esetén is magas fűtőteljesítmény érhető el, nálunk levegős hőszivattyú és napkollektor is  kerül telepítésre. A padlófűtés- hűtés rendszereknél a nagyrészt sugárzással leadott energia miatt, a radiátoros fűtéssel megegyező komfortérzet már lényegesen alacsonyabb helyiséghőmérsékletnél is elérhetjük. Így a helyiséghőmérséklet 1-2°C-kal is csökkenthető, ami éves szinten 3-6% energiamegtakarítást tesz lehetővé. Sokak félelme, a régi padlófűtési rendszerek miatt amik felkavarták a port, hogy a padlófűtés egészségtelen környezetet eredményez. A mai padlófűtéseknél a por cirkulációja és megpörkölődése már a múlté. A rendszer alacsony konvektív hőleadási hányada miatt a helyiséglevegőnek csak kismértékű áramlása alakul ki.

A padlófűtéssel párhuzamosan elkezdtek a villanyszerelők dolgozni. A munka megkezdése előtt pontosan megbeszéltük és terv készült a kapcsolók, dug aljok helyéről számáról, a lámpák elhelyezkedéséről. A tervezés itt is nagyon fontos, mert vésni, áthelyezni később sokkal problémásabb.

A padlófűtés elkészülte után jöhetett az aljzatbetonozás. Sajnos ez a művelet a vártnál több bonyodalmat okozott. A készbetont mixerkocsi hozta, így gyorsan kellett dolgozni a szakembereknek. Az elkészült beton fóliával takarták le.